Saturday, April 18, 2015

PLAYOFF ZAMANI!

New Orleans Pelicans kisa tarihinde ilk kez playoff'ta! Sakatliklardan muzdarip olan iki takimin (Thunder ve Pelicans) son maca kadar suren mucadelesinde son gulen Pelicans oldu. Enes'li Oklahoma City erken tatile cikarken Omer'li Pelicans 2015 playofflari ilk turunda ligin en iyi takimi Golden State Warriors'un rakibi oldu.


Evet Pelicans normal sezonun son haftasinda evinde hem Warriors'u hem de Spurs'u yenerek zoru basardi ama Pelicans'i playoff'a su muhtesem basketin tasidigini dusunuyorum:

iste bu basketle Pelicans Thunder'i deplasmanda devirdi ve iki takim arasindaki normal sezon serisini 3-1 kazanmis oldu. Sezon sonunda iki takimin galibiyet maglubiyet sayilari esit bitince de ikili averajla playoff'a kalan taraf New Orleans oldu.

Ligin son haftasinda bazi OKC bloglarina baktigimda "Playoff'a kalmasak da Warriors karsisinda rezil olmasak!" seklinde yorumlar gormustum. Eh o zaman Pelicans Thunder'i bekledikleri hezimetten kurtarmis oldu diyelim. Peki Pelicans'i da ayni hezimet mi bekliyor? Normal sezonda 82 macin 67'sini kazanarak tum zamanlarin en iyi 10 derecesinden birine ulasan, kendi sahasinda 41 macin 39'unu kazanan, ligin en iyi savunmaci takimi olan, en iyi hucum yapan takimlarindan biri olan, en iyi ucluk atan ve su anda aklima gelmeyen hem takim olarak hem de bireysel olarak daha bircok EN'i olan Warriors Pelicans'i 4 macta supurup gecebilecek mi?

Sanmiyorum! Neden? Cunku Pelicans'in Warriors'a ters gelen bir takim oldugunu dusunuyorum. 

Nasil GSW ligin en iyi uclukcu takimiysa, Pelicans da ligin rakiplere en az 3 sayi isabeti veren ve rakipleri en dusuk 3. ucluk yuzdesinde tutan takimi. (Ocak ayi sonrasinda)

Sezon icerisinde iki takim arasinda New Orleans'ta oynanan iki macin birini Pelicans kazandi. Pelicans'in 10 gun once kazandigi bu mac, playoff'a kalabilmesinde onemli rol oynadi. Aralik ayinda oynanan diger mac ise uzatmaya gitmisti, Hem de Anthony Davis o macta sakatlik nedeniyle oynamamisti! 

California'da oynanan iki macta ise farkli bir senaryo vardi, Warriors her iki macta da Pelicans'a fark atmayi basardi. 

Warriors rakip potalara mac basina ortalama 33 ucluk gonderen bir takim, bunun yaninda benim burada canli izledigim kadariyla ayni zamanda potaya en rahat ulasan takimlarindan biri. Fakat New Orleans savunmasinda Omer ligin cember altinda en iyi savunma yapan oyuncularindan biri. Omer-Davis ikilisi rakiplerini potaya yakin sutlarda dusuk bir yuzdede tutabiliyorlar. Bu da dogal olarak Warriors'un pota alti etkinligini azaltiyor.

Sakatligi nedeniyle yaklasik 3 ay takimda yer almayan Jrue Holiday playofflar oncesinde geri dondu ve Spurs macinin kazanilmasinda cok buyuk rol oynadi. Tam zamaninda dondu diyebiliriz. Pelicans Holiday'in oynamadigi surecte ligin rakiplere en az top kaybi yaptiran takimi oldu. Holiday agresif savunma yapan bir oyuncu ve MVP'nin en buyuk adaylarindan Curry uzerindeki performansi Pelicans'in Warriors'u bi nebze yavaslatabilmesi acisindan buyuk onem tasiyor olacak.

Splas Brothers'in diger uyesi Klay Thompson'un bu seride nasil bir performans sergileyecegini merak ediyorum. Thompson'un Eric Gordon karsisinda etkili bir performans sergilemesi muhtemel fakat Pelicans'in Pondexter ile Klay'i yavaslatmaya calisacagini tahmin ediyorum. Ne kadar etkili olur bilinmez ama Klay Thompson gecen sene playofflarda hayal kirikligi yaratmisti ve zaman zaman inisli cikisli bir grafik sergileyen Thompson bu sene bunu unutturmak isteyecektir.

Bogut-Omer eslesmesi de heyecan yaratacak. Savunma agirlikli bu iki oyuncu pota altinda takimlarinin bel kemigi gorevini ustleniyorlar. Pelicans Omer ile savunma ribaundlarinda cok daha etkili oluyor, Omer ayrica pick-n-roll savunmasinda da bence ligin en akilli, en cabuk ve en etkili pivotlarindan biri. Fakat Bogut'un savunmasi Omer'in hucumundan cok daha etkili, bu nedenle Bogut-Omer eslesmesinde Pelicans hucumda pota alti silahindan cok az faydalanabiliyor. Pelicans'in kazandigi son macta Bogut oyunda kaldigi surede tam 8 blok yapmisti fakat daha sonra faul problemine girdi ve bu macin sonucunu ciddi bir sekilde etkiledi.

Merak ettigim bir diger konu ise Anthony Davis'in ilk playoff deneyiminde nasil bir performans sergileyecegi. Draymond Green harika bir sezon gecirdi ve koc Steve Kerr'in kendisine olan guvenini bosa cikarmadi. Fakat Davis'in Green'e nazaran cok daha etkili bir oyuncu olduguna inaniyorum ve koc Monty Williams'in Davis'i etkili kullanarak takimini seyircisinin de destegiyle ve AD'nin onderliginde New Orleans'taki maclarda galibiyete tasiyabilecegini dusunuyorum.
Stephen Curry tastirmasiz ligin en buyuk MVP adayi, fakat Anthony Davis de 31'e yakin PER ile bu sezonun en iyi ve tum zamanlarin en iyi 11. PER'ine ulasti. Bakiniz: 2014-15 PER siralamasi



Pelicans kocu Monty Williams ve Warriors kocu Steve Kerr ligin en genc koclarindan. Kerr kariyerindeki ilk playoff serisine cikacak, Williams ise 4 yil once Hornets-Lakers serisinde ilk deneyimini yasamisti. Hornets o sene Los Angeles'taki ilk iki mactan birini kazanmayi basarmisti! Kerr bu sezon ilk kez takimin basinda ve inanilmaz bir is cikardi. Muhtemelen yilin kocu secilecek. Williams ise her sene oldugu gibi bu sene de sakatliklardan muzdarip oldu, Holiday, Anderson, Davis ve Gordon uzun sureler sakatlik yasadilar ve takimdan uzak kaldilar. Bati konferansinda playoff'a kalabilmek gercekten cok zor ve ne koc Williams ne de GM Demps sezon basinda herhangi bir playoff sozu vermediler, hep "Biz elimizden gelenin en iyisini yapacagiz!" dusuncesini dile getirdiler. Fakat Pelicans'in playoff'a kalmasinin cok iyi oldugunu dusunuyorum. Cunku Pelicans bundan sonra hep bir playoff takimi olacak diye tahmin ediyorum ve sadece 22 yasindaki Anthony Davis onderliginde onumuzdeki sezonlarda simdi edindikleri playoff tecrubesi ile cok daha kararli, cok daha istikrarli ve mental olarak cok daha kuvvetli bir takim olacaklarini tahmin ediyorum. Eger ki bu sene playoff'u kacirsalardi seneye yine ilk kez playoff'a kalma stresi yasayan bir takim olabilirlerdi.


Sezon boyu adi MVP tartismasinda hep gecen Davis ile Steph Curry'nin kapisacagi playoff ilk tur serisi cok eglenceli gececek diye dusunuyorum. Cogunluk Warriors'un seriyi 4-1 hatta 4-0 kazanacagini tahmin etse de ben Pelicans'in evindeki maclari kazanabilecegine inaniyor (inanmak basarmanin yarisidir derler ya) eger ki Pelicans bunu gercekten basarabilirse serinin 7. maca tasinacagini dusunuyorum. New Orleans'taki maclar tahminimce skor olarak yakin gececektir, Pelicans eger seyirci avantajini kullanabilirse en azindan ilk iki maci kazanacaktir, 6. macta ise isin ucunda eleme/elenme olacagi icin her iki takim da farkli bi psikolojide olacaktir, o macin ne olacagi hic mi hic belli olmaz.

Eger ki Pelicans evindeki 3 maci da gercekten kazanirsa son mac deplasmanda olacak. Tabi butun bu hesaplar Pelicans'in Warriors deplasmanindaki ilk iki maci ve serinin 5. macini kazanamayacagi uzerine kurulmus durumda . Sonucta evinde 41 macin 39'unu kazanan Warriors karsisinda ise deplasmanda mac kazanma ihtimali 2/41 yani yaklasik %5 gibi birsey. Oracle Arena'da ligin en coskulu seyircilerinden birine sahip olan Warriors'un kendi evinde o maci kaybetme ihtimali cok ama cok zor. Ama hicbirsey elbette imkansiz degildir. 

Yine cogunluk Pelicans'in Spurs'u yenebilecegine ve 2.likten 6,ciliga itebilecegine inanmiyordu ama oldu. O mactan once de "Spurs son 16 sezonun 15'ini ilk 4'te bitirmis ama Pelicans ezber bozar mi?" diye sormustum, bozdu. Bu kez de "Pelicans NBA tarihinin en iyi normal sezonlarindan birini geciren Golden State Warriors'a karsi bir surpriz yapabilir mi?" diye soruyorum! Ve "Neden olmasin? Cok cok cok zor ama hicbirsey imkansiz degildir!" diyorum...

NOT1: Turkce karakterler kullanilamadigi icin kusura bakmayin.
NOT2: Yazar koyu bir New Orleans Pelicans taraftaridir, bu nedenle yazi seriye hep Pelicans'in nasil kazanabilecegi gozuyle bakilarak yazilmistir. Warriors'u yakindan takip eden biri de cikip neden seriyi 4 macta kazanacagina dair bir yazi yazabilir elbette! :)
NOT3: Yazida bazi Pelicans oyuncularindan hic bahsetmemisim:

Pelicans'in sezon ortasinda kadrosuna kattigi Norris Cole! Miami ile iki sampiyonluk yasayan Cole daha 3 gun once Spurs macinda gosterdigi performans ile zorluk yuzdesi yuksek maclarda kilit bir isim olacagini ispatladi.

Dizindeki sakatlik gecen ve playofflara bi kac hafta kadroya donen Ryan Anderson! Ryno dondugunden beri cok etkisiz oynuyor, uclukleri eskisi gibi girmiyor, sasirtici bir sekilde bombos uclukleri bile kaciyor ama Warriors kocu Kerr Ryno'nun eger isinirsa ne kadar etkili bir oyuncu olabilecegini biliyor. Klay Thompson gibi Ryno'nun performansi da serinin gidisatinda etkili olacaktir.

Tyreke Evans! Holiday'in sakatliginda gosterdigi performansla takimin playoff''a kalmasinda en buyuk pay sahiplerinden biri olan Tyreke dengesiz bir oyuncu. Tyreke her mac triple double da yapabilir, potaya her yoneldiginde sag-sol turnike ya da reverse hareketiyle bir anda cemberin dibinde bitebilir ama cemberin dibinden bir suru sayi da kacirabilir. :) Tyreke'in verimli oynamasi kritik!

Eric Gordon! Takimin en cok kazanani olmayi haketmiyor, kendisini pek sevmem, o nedenle fazla birsey soylemeyecegim. Umarim Klay Thompson'i guzel savunur ve umarim yakaladigi bos uclukleri atar. 




No comments: